Registreer aanmelden
 
   
  Skip Navigation Links
Startpagina
Rentezoeker
Mijn rente op de voet
Bedrijvengids
Forum
Contact
 
 
Renteopdevoet.be - Forum  

◄ Alle rubrieken
◄ Terug naar 'Fiscaal'

lening aangaan voor appartement (werkende + student)
door moppie op donderdag 12 januari 2012 - 18:35

Ik zal mijn situatie even kort schetsen.

ik ben momenteel 25 jaar en studeer in juni af, met toch wel een grote kans op snel werk, maar wrs niet meteen vast of voltijds.
mijn vriend is 22 jaar en werkt sinds 2 jaar, als medevennoot in het schildersbedrijf van zijn vader.
Ik heb dus momenteel nog geen inkomen, buiten max 200 euro per maand van weekendwerk en mijn vriend verdiend zo'n 2000 euro.

Nu hebben we een nieuwbouwappartement op het oog.
kostprijs 206.000 euro, BTW inbegrepen.
De werken starten pas volgende week en de oplevering zal najaar 2013 zijn.
nu hadden we de volgende ideeën, maar weten niet of deze realistisch zijn.

1) vriend leent alleen, koopt alleen.. maar kan ik mij dan nadien inkopen en hoe gaat dit in zijn werk? en is de lening dan niet te zwaar voor hem?

2) vriend leent voorlopig alleen. de betaling bedraagt nu kortelings 55.000 van de grond en de rest volgt in schijven.
kan hij dan bijvoorbeeld alleen 100.000 euro lenen en tegen dat ik werk dat ik ook 100.000 euro leen. lijkt mij eerlijk: elk helft geleend en betaald, elk helft vd eigendom. maar mag dit?

3) vriend leent voorlopig 100 à 130.000 euro. voor de aankoop grond en reserve voor volgende schijven. op die 2 jaar kunnen we immers veel sparen omdat we nog thuis wonen. zo zouden we minder moeten lenen en dus minder aan de bank moeten 'geven' en zouden we een deel van de schijven uit eigen zak kunnen betalen + van de resterende 45 à 75.000 euro van de lening van mijn vriend. maar mag dit?

graag jullie mening en voorstellen!
3931 keer bekeken - 2 antwoord(en)







Anke
[ bankshopper ]
woensdag 18 januari 2012
15:46
Beste,
optie 1 = als u zich inkoopt, betaalt u op dat moment aan uw vriend een bepaald kapitaal waarvoor u misschien gaat lenen. Dit betekent dat u 2x naar notaris moet, 2x lening moet afsluiten bij de bank. Dat is een dure zaak (en nee, mr Jean, niet owv banken, wel owv de registratie die graag 2x langs de kassa passeert)
optie 2 = ook duur om zelfde reden (2x lening..;)
optie 3 = ok als het de bedoeling is dat enkel uw vriend eigenaar is, als u mede-eigenaar wordt, moet u de lening mee aangaan of meetekenen.
Daarom oplossing: u leent samen met uw vriend en vraagt een borgstelling van uw ouders (indien mogelijk) gedurende 5 jaar. Wettelijk gezien mag dit, gezien u momenteel student bent. Desnoods vraagt u bij de bank om maar kapitaal te beginnen afbetalen van zodra de lening volledig is opgenomen, zo bouwt u voor zichzelf een zekerheid in.
Succes!


Jean Reynders
[ bankshopper ]
vrijdag 13 januari 2012
11:04
Volgens mij is alles mogelijk maar het probleem die ik hier zie is als jullie niet samen blijven.
Hoe zal het huis gekocht worden en op wie zijn naam ... als je later mee instapt... zal dit kosten met zich mee brengen...

ik ben aan het scheiden en hebben eigendommen en als je zie dat er tot 25000 betaald moet worden om zaken te splitsen ga ik ervan uit dat samen voegen ook een prijskaartje heeft.

in ieder geval is een notaris (ben ik niet) die u het best zou kunnen uitleggen wat mogelijkheden zijn. De banken doen niks liever dan u geld lenen en liefst zo duur mogelijk

Groetejs,

Jean





  U moet zich aanmelden om te kunnen reageren op dit aanbod.

 
 

nog geen account?
 
Voorstel zoeken
Schuldsaldo toevoegen
Schuldsaldo zoeken

[ advertentie ]









www.renteopdevoet.be |  www.rodv.be |  disclaimer / gebruiksvoorwaarden |  adverteren
Renteopdevoet.be® - 2010