Registreer aanmelden
 
   
  Skip Navigation Links
Startpagina
Rentezoeker
Mijn rente op de voet
Bedrijvengids
Forum
Contact
 
 
Renteopdevoet.be - Nieuws  

Hebt u zelf een interessante mededeling of persbericht over hypothecaire leningen, schuldsaldoverzekeringen of de woningenmarkt in het algemeen. Aarzel niet om ons te contacteren. Wij bekijken graag met u de mogelijkheden.

Contacteer ons >>

Banken gunnen klanten lagere rente nog niet
woensdag 18 augustus 2010 - bron: De Standaard

 
 
BRUSSEL - Als de marktrente niet snel opnieuw gaat stijgen, kan het binnenkort interessant worden om je hypothecaire lening te herfinancieren.
 

 

 

De langetermijnrente zakte in minder dan een maand tijd van net onder 3,5 tot rond 3 procent. Voorlopig reageren de tarieven voor hypothecaire leningen daar nauwelijks op. Stef Van Den Broeck van onafhankelijk hypotheekbemiddelaar Eurofinco, neemt er de tarieven van marktleider BNP Paribas even bij.

'Het basistarief voor een lening met een vaste rente en looptijd van 30 jaar, staat nog steeds op 5,75 procent, evenveel als enkele weken geleden. Als je niet meer dan 80 procent van de waarde van het huis leent, je schuldsaldo- en brandverzekering ook bij BNP Paribas neemt, een goed inkomenspotentieel hebt en nog aan wat andere voorwaarden voldoet, kan het tarief naar 4,44 procent zakken. Dat bodemtarief ligt nauwelijks lager dan einde juli.'

Wie de jongste jaren leende, betaalt allicht tussen 4,5 en 5 procent. Tegen de huidige tarieven is een herfinanciering dus niet interessant. De wederbeleggingsvergoeding die de banken vragen - drie maanden rente op het nog uitstaande bedrag - vreet elk potentieel voordeel weg. 'Maar als de rente enkele weken op het huidige niveau blijft, of nog verder zakt,' zegt Van Den Broeck, 'zal de concurrentie tussen de banken gaan spelen en zullen de bodemrentes substantieel omlaag gaan. En dat wordt het voor velen in die groep wel interessant om te herfinancieren'.

Ook zijn collega Alex Geens van Immotheker verwacht de komende tijd meer rentedalingen. 'Het verschil tussen de langetermijnmarktrente en de gemiddelde rente op hypothecaire kredieten met een looptijd van 20 jaar, is nu opgelopen tot 1,27 procentpunt. Dat is een pak meer dan de jongste vier maanden toen het verschil rond één procent lag. Ik verwacht dus een daling van zeker een kwart procentpunt.' 

En tijdens de eerste maanden daarvoor was het verschil nog kleiner, zegt Geens, ergens tussen 0,7 en 0,75 procent. 'En dan heb ik het nog niet over de 0,39 en de 0,37 procent die we gemiddeld optekenden in respectievelijk 2006 en 2007. Hypothecaire leningen zijn dus duurder geworden. Maar dat betekent niet dat de huidige tarieven op zich niet aantrekkelijk zijn'.

Of het dan ook voor u interessant wordt om te herfinancieren hangt af van diverse factoren, waaronder vooral de resterende looptijd en het bedrag dat u hebt geleend. Hoe korter de resterende looptijd, hoe minder lang je nog van de lagere rente kan genieten en hoe zwaarder de wederbeleggingsvergoeding die de bank aanrekent doorweegt in het nog verschuldigde bedrag. Hoe hoger het bedrag dat je geleend hebt, hoe groter het effect van een lagere rente op de maandelijks lasten.

Wie bijvoorbeeld vijf jaar geleden 60.000 euro geleend heeft tegen een tarief van 4,75 procent, betaalt maandelijks ongeveer 315 euro rente en aflossing. Kan je herfinancieren tegen 4,25 procent, dan dalen je maandelijkse lasten volgens onze rekenmachine tot zowat 295 euro, een voordeel van 20 euro. Maar heb je tegen hetzelfde tarief 135.000 euro geleend, dan dalen je maandelijkse lasten bij een herfinanciering tegen dezelfde voorwaarden van dik 740 naar iets meer dan 700 euro, een voordeel van bijna 40 euro per maand.

Lijken dat bescheiden besparingen? Vergeet niet dat ze maandelijks terugkeren, nog 25 jaar lang. Als je ze zou opzijzetten tegen een gemiddelde rente van 2,5 procent, heb je over 25 jaar respectievelijk 8.300 en ruim 16.500 euro op je rekening staan. Daar moet je uiteraard wel nog de herfinancieringskosten aftrekken.

Wie nog geen hypothecaire lening heeft, maar er binnenkort wel een wil, kan allicht beter afwachten tot de tarieven effectief dalen. Maar dan nog blijft de vraag of je nu beter leent met een vaste of met een variabele rente. 

De kortetermijnrente is sinds de financiële crisis nog sneller en forser gedaald dan haar tegenhanger op lange termijn. Ze schommelt nu al maanden tussen 0,5 en 0,7 procent, tegen 2,5 tot 4 procent de jaren voor de crisis. Daardoor wordt de kans op stijgingen tijdens de komende jaren uiteraard heel reëel voor wie tegen variabele rente heeft geleend.

Bovendien rekenen de banken nu enorme marges aan tegenover de marktrente. Wie vijf jaar geleden leende, kon met wat geluk een tarief van 2,5 procent versieren terwijl de marktrente nauwelijks hoger lag. Wie nu leent, betaalt ongeveer evenveel, maar met een marktrente van 0,6 procent is de winst voor de bank opgelopen tot 1,8 procentpunt.

Die marge 'sleep' je bij een variabele lening de hele looptijd mee. Als de marktrente opnieuw naar pakweg 3 procent stijgt, wat historisch nog steeds minder dan gemiddeld is, verdubbelt de rente op je hypothecair krediet haast naar 4,9 procent. En dat is nu al aanzienlijk meer dan de kostprijs van een krediet met vaste rente.

 

 

 

 Ga naar artikel...
Referte indexen augustus 2010
 Lees verder..

Bron: Renteopdevoet.be


Woningen en gronden opnieuw duurder
 Lees verder..

Bron: Het Laatste Nieuws


Migratie renteopdevoet.be
 Lees verder..

Bron: Renteopdevoet.be


Renteopdevoet.be® op/in HUMO
 Lees verder..

Bron: Renteopdevoet.be
 

Reageer op dit artikel

beagle
[ ]
dinsdag 24 augustus 2010
22:26
Ben eens benieuwd wat de rentevoeten zullen doen. 'Wie de jongste jaren leende, betaalt allicht tussen 4,5 en 5 procent. Tegen de huidige tarieven is een herfinanciering dus niet interessant'. Dat is ook zever hé. Als je ziet welke rentevoeten mogelijk zijn na sterk onderhandelen.

  U moet zich aanmelden om te kunnen reageren op dit aanbod.


nog geen account?
 

Rente zakt naar naoorlogs record
 Lees verder..

Bron: De Tijd
ECB houdt rente onveranderd op 1 procent
 Lees verder..

Bron: De Redactie
Wat is wat : OLO en referte index
 Lees verder..

Bron: Renteopdevoet.be
Vastgoedmarkt aan kust herleeft
 Lees verder..

Bron: Het Laatste Nieuws
Voorstel zoeken
Schuldsaldo toevoegen
Schuldsaldo zoeken

[ advertentie ]









www.renteopdevoet.be |  www.rodv.be |  disclaimer / gebruiksvoorwaarden |  adverteren
Renteopdevoet.be® - 2010