Registreer aanmelden
 
   
  Skip Navigation Links
Startpagina
Rentezoeker
Mijn rente op de voet
Bedrijvengids
Forum
Contact
 
 
Renteopdevoet.be - Nieuws  

Hebt u zelf een interessante mededeling of persbericht over hypothecaire leningen, schuldsaldoverzekeringen of de woningenmarkt in het algemeen. Aarzel niet om ons te contacteren. Wij bekijken graag met u de mogelijkheden.

Contacteer ons >>

"Er komt een prijsdaling op de woningmarkt van 10 procent"
donderdag 5 juli 2012 - bron: De Morgen

 DM FEITENCHECKER De Morgen checkt iedere dag een stelling of uitspraak op haar waarheidsgehalte. Vandaag wordt gecontroleerd of het klopt dat we dit en volgend jaar een prijscorrectie van circa 10 procent kunnen verwachten op de Belgische woningmarkt.

Tenminste als we de studiedienst van KBC mogen geloven. Die voorspelt een daling van de huizenprijzen van 7,2 procent in 2012 en 1,3 procent in 2013. Een crash zit er volgens de studie niet in. Net als de Nationale Bank enkele weken geleden spreekt KBC van een "zachte landing". De studiedienst haalt twee verklaringen aan. De hypothecaire rente die "naar verwacht zal stijgen, waardoor mensen minder kapitaal kunnen lenen". En de stijgende werkloosheid.

Philippe Janssens van expertenbureau Stadim is niet echt overtuigd. "Als de rente met één procent stijgt, zal dat een waardedaling betekenen van 7,5 procent. Maar als in datzelfde jaar de koopkracht en inflatie samen goed zijn voor een stijging van 3 procent, blijft er nog maar een kleine daling over. Uit de laatste kwartaalcijfers van de FOD Economie blijkt trouwens dat de woningen in vergelijking met vorig jaar nog altijd licht stijgen."

Villa's wel goedkoper
Volgens Janssens zal de prijsdaling zich ook vooral beperken tot het duurdere gamma, de villa's. "Omwille van de zware fiscale inlevering. Maar de prijs van appartementen en huizen in de stad voor mensen met een gemiddeld budget zie ik niet meteen zakken."

Vastgoedexperte Sien Winters van het Hiva-KU Leuven: "Het klopt wel dat de rente en het inkomen zeer belangrijke parameters zijn. Als de rente stijgt en de inkomens dalen, heeft dat inderdaad een temperende invloed op de woningprijzen. Maar of die in 2012 en 2013 tien procent zal bedragen, durf ik niet te zeggen." Het Belgisch Instituut voor Vastgoedmakelaars verwacht "een normalisering van de prijzen: stijgingen als de voorbije jaren zullen zich zeker niet meer voordoen, maar de door sommigen voorspelde crash evenmin."

Conclusie: De voorspelling dat de prijzen op de vastgoedmarkt zullen dalen is niet nieuw of onaannemelijk. Maar die verwachte neergang geldt vooral voor het duurdere segment van de immomarkt. En in welke mate de daling zich zal doorzetten blijft afwachten.

 Ga naar artikel...
Daling hypothecaire kredieten versnelt
 Lees verder..

Bron: De Tijd


Kwart minder hypothecaire kredieten toegekend
 Lees verder..

Bron: De Morgen


Belgische huizenprijzen 56 procent te hoog
 Lees verder..

Bron: Het Laatste Nieuws


10 prangende vragen over uw lening
 Lees verder..

Bron: Netto
 

Reageer op dit artikel

Reageer als eerste op deze vraag!

  U moet zich aanmelden om te kunnen reageren op dit aanbod.

 
 

nog geen account?
 

Tijd om uw lening te laten herzien
 Lees verder..

Bron: Netto
Hoe leent de belg?
 Lees verder..

Bron: Netto
Nederlandse huizen in trek bij Belgen
 Lees verder..

Bron: Het Laatste Nieuws
Woonkorting moet klein beschrijf vervangen
 Lees verder..

Bron: De Morgen
Voorstel zoeken
Schuldsaldo toevoegen
Schuldsaldo zoeken

[ advertentie ]

www.renteopdevoet.be |  www.rodv.be |  disclaimer / gebruiksvoorwaarden |  adverteren
Renteopdevoet.be® - 2010